Hallo Lia,
Bovenstaande frase (Zeeuws voor: hoe moet het nu in godsnaam verder) leerde ik van Arie Sturm, jou vermoedelijk ook nog wel bekend van je studie Nederlands in Utrecht. Stel, je bent lid van het College van Bestuur van de UvA en je overziet het slagveld: de ontruiming van het Bungehuis heeft alleen maar geleid tot meer escalatie, je hoofdgebouw is bezet, de nationale pers keert zich tegen je voorzitter (met hier en daar lelijke gendertrekjes), de opstand slaat over van studenten naar docenten van wie niet alleen de have-nots maar ook de geprivilegieerde haves zich in de nationale pers achter de eisen stellen, van FGw naar nagenoeg alle faculteiten. Het hele land bemoeit zich ermee tot en met de minister. Dan heb je toch wel recht om vertwijfeld uit te roepen: oemoemenoe? Laten we even meedenken met het college (à raison van het salaris van een interimmanager, uiteraard).
De toiletten op het Maagdenhuis worden steeds smeriger, de dagen lengen, de lente komt, de studenten worden het zat en willen naar buiten, Henk en Ingrid maken van de PVV de grootste partij van Nederland zodat de nationaler pers straks hele andere zorgen aan het hoofd heeft. Zou je daarom gewoon kunnen wachten tot de storm op de UvA overwaait? Iets zegt me dat dit scenario niet zal werken. Het is al te ver en te groot, denk ik. Bij alle grotere en kleinere zaken die op je CvB-agenda staan (bezuinigen bij FGw, straks ook Rechten en FMG, samenwerking met de VU, een nieuw allocatiemodel) zal het gedoe weer terugkomen. Als je het vuur op de ene plek dooft, komt het op een andere plek weer terug.
Om dezelfde reden denk ik dat het niet werkt om met wat min of meer kleine toezeggingen te komen. Neen, je moet met iets komen dat de andere partij bij wijze van spreken versteld doet staan. Ik zou zeggen: je meldt gewoon dat je wilt aftreden. Laat ze het maar allemaal uitzoeken. Maar de Raad van toezicht vraagt je dringend om als een ad interim-college aan te blijven dat een nieuwe bestuursstuctuur voorbereidt binnen pakweg anderhalf jaar. Tenslotte moet de UvA ondertussen wel bestuurd worden. En laten we wel wezen, dit is in de praktijk minder dramatisch dan het lijkt, want binnen anderhalf jaar zou, als ik de krant goed begrijp, zowel de rector als de voorzitter toch al opgestapt zijn. Sterker, de termijn van de rector loopt deze zomer al af. We zouden dus over een klein half jaar al onze eerste rectorsverkiezing kunnen houden. Als ze bij de KNAW een voorbeeldige presidente kunnen kiezen, waarom zouden wij dat dan niet kunnen doen?
Met een hartelijke groet, fred